Učitavanje...
5 saveta kako da uštedite novac za putovanja!
19. Sep 2017.

5 saveta kako da uštedite novac za putovanja!

Bilo da putujemo jednom godišnje ili jednom mesečno, želeli bismo da putujemo više.

Ipak, postoje brojni ograničavajući faktori koji nas sprečavaju u toj nameri – posao, obaveze, nedostatak slobodnog vremena i, najčešće, novac.

Kada je novac u pitanju, svi se trudimo da troškove putovanja svedemo na neki optimalni minimum. Ali, šta ako se pored toga potrudimo da uštedimo novac i povećamo budžet za putovanja?

Koliko puta vam se samo desilo da ujutru izađete iz kuće sa recimo hiljadu dinara u novčaniku, i kada se uveče vratite kući vi ste novac potrošili a da ne znate ni gde, ni kada, ni kako?

U tome je suština! Često potrošimo novac na neke sitnice, pa i neke krupne stvari, a da često toga nismo ni svesni. Deo smo potrošačkog društva, i kao takvi neretko kupujemo stvari a da nismo prethodno razmislili koliko su nam one zaista potrebne. Gomilamo stvari umesto uspomena i doživljaja… .

Ovih 5 saveta će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje finansijske mogućnosti kako biste uštedeli novac za putovanja.

 

Unapred isplanirajte svako putovanje

 Jednostavno uzmite papir i olovku u ruke i napravite dobar plan, što je pre moguće, zašto da ne i sad, odmah!

Razmotrite svoje trenutne mogućnosti, stavite sve to na papir – raspoložive finansije, vreme godišnjeg odmora, potencijalne destinacije, ljude s kojima putujete… sve ono što je relevantno i što utiče na vaše putovanje. Razmotrite first minute ponude turističkih agencija, ali probajte i sami da pronađete smeštaj i prevoz u skladu sa svojim budžetom i ostalim mogućnostima. Neretko ćete naići i na niže i povoljnije cene smeštaja, prevoza i ostalih usluga ukoliko ih unapred rezervišete.

Što ranije krenete sa planiranjem imaćete više vremena na raspolaganju da sve organizujete kako treba. Ipak, nemojte se razvlačiti, već isplanirajte sve što je pre moguće.

Tako ćete imati bar jedno 100% zagarantovano putovanje čak i ako svi ostali planovi propadnu.

 

Idite na kraća vikend putovanja

Ne morate ići daleko da biste putovali.

Vikend je idealan trenutak da nakon radne nedelje promenite svoje svakodnevno okruženje, treba samo da izađete iz grada u kome živite.

Gde god da živite ne treba vam ni mnogo sredstava ni mnogo vremena da posetite susedni grad, obližnji manastir, da napravite izlet u prirodi… .

Zapitajte se, koliko dobro poznajete Srbiju, posebno kraj u kome živite? Napunite rezervoar i sedite u auto – svega sat-dva vožnje deli vas od neke krasote naše prelepe Srbije koju još uvek niste celu obišli. Iskoristite vikend da bolje upoznate svoju okolinu.

 

Pratite cene avio karata

Sa dolaskom novih niskobudžetnih avio kompanija i uvođenjem novih letova, pojedine evropske destinacije nam nikad nisu bile bliže i dostupnije. Treba očekivati da će se ovaj trend nastaviti i ubuduće.

Redovno praćenje ponuda ovih kompanija omogućiće vam nabavku avio karata po zaista niskim cenama. Preporuka je i prijavljivanje na njihov newsletter kako vam baš ništa ne bi promaklo. Tako ćete uvek biti u toku sa akcijama ovih avio kompanija, dodatnim sniženjima, last minute ponudama i sl.

Uz malo sreće i upornosti možete nabaviti avio karte po neverovatno niskim cenama, ali budite spremni da to i iskoristite. Nemojte sebe zavaravati da svako putovanje mora biti detaljno isplanirano unapred. Ukoliko imate slobodnog vremena i naiđete na vrlo povoljnu ponudu – zašto je ne iskoristiti? Možete spakovati svoj kofer, spremiti dokumenta, obaviti sve neophodne pripreme za putovanje, i čekati da iskrsne neka ponuda.

Neplanirana putovanja ionako važe za najlepša i najuzbudljivija.

 

Namenski štedite novac za putovanja

Napravite posebnu „kasicu prasicu“ samo za putovanja i izdvajajte određenu sumu novca na stranu od svake plate. Iako zvuči jednostavno, živimo u takvom vremenu i nije baš lako namiriti sve troškove i izdvojiti određenu sumu novca sa strane.

Probajte da zamislite da je to fiksni trošak poput struje, stanarine, interneta i dr., a visinu odredite spram svojih mogućnosti. To ne mora biti velika svota, neka bude i simbolična, niko ne kaže da ćete od tog novca otići na putovanje. Ovo je samo jedan od načina da prikupite deo novca koji će pokriti jedan deo troškova vašeg budućeg putovanja.

https://www.instagram.com/p/BTSR_fWDJ60/?tagged=traveljar

Možete forimirati poseban račun u banci na koji će vam se prebacivati izvesna suma novca od svake vaše plate, možete sklanjati novac u knjigu, koverat, šta god vama odgovara. Uzmite teglu i na njoj napišite „novac za putovanja“ i neka to bude akcija u kojoj će učestvovati cela porodica. Nađite način da taj novac „automatski“ izdvajate na stranu i zaboravite da on postoji. Što ozbiljnije pristupite ovoj štednji više novca ćete uštedeti.

 

Odreknite se suvišnih troškova

Svako od nas ima neke troškove koji nam, ako malo bolje razmislimo, baš i nisu neophodni.

Da biste ustanovili koje troškove možete smanjiti ili ih potpuno eliminisati, morate znati koje troškove imate. Ne mislim na račune i ostale evidentne troškove, već da znate kako trošite svaki dinar koji zaradite.

Probajte da pratite kuda vam ide novac, na šta ga trošite – od mesečnih računa, do dnevnih troškova u prodavnici, na trafici i dr. Uradite računicu, zapitajte se da li vam je sve to što kupujete zaista neophodno, iznenadićete se koliko novaca nesvesno trošite na pojedine stvari i koliko bi pametnije bilo uložiti ih u putovanja.

 

Da sumiramo…

Ovo su samo neki od načina da se uštedi koji dinar sa strane i da se taj novac preusmeri na putovanje radije nego na neke druge stvari.

Zbog toga stavite sve na papir, zapitajte se šta vam je zaista neophodno, bez čega ne možete i šta zaista žellite.

Na primer, nemojte kupiti deseti par cipela, ostavite pušenje, ne morate kupovati novine i časopise pored interneta… primera je mnogo. Brojni su oni koji su odavno isključili fiksni telefon – šta će im pored besplatne komunikacije putem društvenih mreža, ili kablovsku televiziju – filmovi, serije, vesti, zabavni programi i sve ostalo postoji i na internetu. Smanjite ispijanje kafe u kafićima i konzumiranje brze hrane – možete uštedeti i više nego što mislite, a da se zapravo ne odreknete ni jela ni pića.

Ne kažem da se treba odreći svega i da sve treba podrediti putovanju. Jednostavno, postanite svesni načina na koji trošite svoj novac. Jednom kada to učinite, na vama je da višak novca uložite u ono što zaista vi želite – ako su to putovanja, onda u njih.

Na kraju krajeva, putovanja su jedina stvar koju kupujete a koja vas čini bogatijim.