Učitavanje...
16. Okt 2017.

"Beobanka" pod visećom baštom

NEMAČKO-srpska firma "Štatverk" raspisala je javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu. Nekadašnje zdanje Beobanke će, nakon rekonstrukcije, biti otvoreno posle 17 godina. Ukoliko se plan ostvari, biće to jedinstvena zgrada u Beogradu - višespratnica pod visećim baštama.

 

- Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji sadrže zelene fasade, odnosno vertikalne bašte, kao i da u rešenja uključe obnovljive izvore energije - za "Novosti" objašnjava Tamara Marković iz "Štatverka". - Želimo da raspisivanjem konkursa podstaknemo domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektni predlozi za rekonstrukciju dela gradskog bloka na Zelenom vencu treba da sadrže rešenja u kojima bi bili apartmani, restorani, kafe-bar i vidikovac.

- U zgradi će biti i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garaže - objašnjava Marković. - Takođe, učesnici konkursa mogu da prošire listu sadržaja u skladu sa potencijalima lokacije.

Pravo učešća imaju diplomirane arhitekte koje poseduju državljanstvo Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u našoj zemlji.

Zainteresovani svoje radove mogu da predaju do 25. novembra 2017. godine. Radove će ocenjivati međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka i univerzitetskih profesora iz Nemačke i Srbije.

Prošle godine, 23. novembra, na javnom nadmetanju firma iz Štutgarta kupila je nekadašnju zgradu Beobanke za 4.250.000 evra.

 

PROFESORI U STRUČNOM ŽIRIJU

RADOVE učesnika konkursa za diplomirane arhitekte ocenjivaće međunarodni žiri, na čijem će čelu biti Alfredo Penjafijel. Jedan od članova tima koji će pregledati radove biće i Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kada je reč o studentskom konkursu, koji će pratiti glavni konkurs pomenutim članovima pridružiće se Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će zameniti Vladimira Đokića, kao i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.