Učitavanje...
Egzotično ostrvo u zemlji koja nikako nije sinonim za letovanje
03. Nov 2018.

Egzotično ostrvo u zemlji koja nikako nije sinonim za letovanje

Bogata istorijom i kulturom, kao i svežom morskom hranom i peščanim plažama, ova ostrva, iako geografski bliža Francuskoj, pripadaju Ujedinjenom Kraljevstvu, ali imaju sopstvenu vlast, valutu i način života, koji kombinuje najbolje od obe nacije. 

Glavno ostrvo Gurnzi, sa kojeg možete stići do manjeg i mirnijeg ostrva Sark, ima neverovatne litice i poljane u kombinaciji sa plažama zlatnog peska. 

Počevši od luke Sveti Piter i ka jugozapadu, videćete hiljade stepenica povezanih u kilometre staza koje vode po ovakvom terenu do mora. Svaki porast nadmorske visine na južnoj obali krije zapanjujuću obalu koja je bila inspiracija mnogim umetnicima, među kojima je i francuski impresionistički slikar Pjer-Ogist Renoar.

Staze možete preprešačiti za jedan ceo dan, ali je mnogo zanimljivije da otkrivate ostrvo postepeno. Nagibi gotovo uvek vode do šljunkovitih uvala prekrivenih ogromnim granitnim stenama. Na plažama kao što su Fermen i Petit Bot nalaze se kafići koji služe vruću hranu i hladno pivo. Spakovana među valovitim kamenjem nalazi se i duboka pećina Kre Mahi. Ribarski čamci obeležavaju obalu, a postoji mnogo krstalno plavih delića mora na kojima vam niko neće smetati i gde ćete moći sami da se kupate. 

Ne treba propustiti i bazene La Valete u stenama na obali mora, koji su omiljena mesta za kupanje vekovima. Čak je i Viktor Igo plivao u jednom od ovih bazena u 19. veku. Njegova kuća u kojoj je pisao „Jadnike" (Les Miserables) nalazi se na manje od dva kilometra uz brdo i može se obići. 

Takođe, na 40 minuta trajektom nalazi se manje ostrvo Sark, sa neverovatnim plažama i šumama kao iz bajke. Malo toga se promenilo na ovom ostrvu, pa ćete imati osećaj kao da se nalazite u nekom drugom veku, ali i univerzumu