Učitavanje...
Studentski domovi kao hosteli
07. Avg 2017.

Studentski domovi kao hosteli

NISKE cene smeštaja, udobne i čiste sobe, kao i relativna blizina centru grada idealni su uslovi da se gosti prestonice odluče da prenoćište potraže i u nekom od studentskih domova. Cena noćenja bez boravišne takse iznosi 1.150 dinara, a postoji i mogućnost doplate obroka.

 

U Prvom bloku Studentskog grada na Novom Beogradu na raspolaganju je 13 soba i oko četrdesetak kreveta, dok u okviru studentskog doma "Rifat Burdžević", Ministarstvo prosvete raspolaže sa 54 sobe koje koriste studenti koji su na međunarodnoj razmeni.

- Studenjak funkcioniše kao hostel otvorenog tipa, dok je "Rifat Burdžević" poluotvorenog tipa, odnosno kada Ministarstvo prosvete kaže da im sobe nisu potrebne, onda se izdaju kao hosteli - izjavio je za Tanjug Željko Filipović, predstavnik Studentskog centra Beograd.

Smeštajni kapaciteti u Studenjaku nisu veliki, pa je popunjenost konstantna tokom cele godine, a gosti imaju pravo da uplate i neki od obroka u menzi doma. Za vreme letnje pauze studenti, ali i gosti domova, imaju mogućnost da se hrane samo u menzi u Studenjaku.

- Restoran "Studentski grad" broji oko 600 mesta, a gosti doma imaju mogućnost doplate ručka po ceni od 330 dinara - ističe Srđan Janković, direktor ishrane. - Zbog odmora, ali i pauze na fakultetima radimo smanjenim kapacitetima, ali u jeku sezone u kuhinji menze u Studenjaku dnevno se napravi oko 10.000 obroka.

Hosteli u okviru studentskih domova povećavaju smeštajne kapacitete prestonice. Krevet više se traži u vreme održavanja velikog broja festivala kao što su "Bir fest" i "Egzit", ali i pred novogodišnje praznike.

OBAVEZNA SAGLASNOST STANARA

U PRESTONICI trenutno ima od 90 do 120 hostela. Broj varira jer je prošle godine usvojen pravilnik po kome svaki otvoren hostel u stambenoj zgradi mora imati saglasnost bar 50 odsto stanara.